WERKEN IN FRIESLAND GESLOTEN

Werken in Friesland is gesloten vanaf vrijdagmiddag 22 december (vanaf 12.00 uur) tot 2 januari. Tijdens deze periode zijn wij telefonisch niet bereikbaar en worden mails niet in behandeling genomen. Heb je (technische) vragen over ons vacaturesysteem of Dynamisch Aankoop Systeem? Dan kun je contact opnemen met Poolz via helpdesk@poolz.nl of 035 – 751 05 92.

Andere vragen of aanvragen voor toelating tot de categorieën in ons Dynamisch Aankoop Systeem, worden op 2 januari weer in behandeling genomen.

?>

Opleidingen overzicht

VOL – Leergang | Aan de slag met de Omgevingswet voor juristen!

Datum : 07/03/2024 - 11/04/2024, 13:30 - 16:30
Locatie : Gemeente Súdwest-Fryslân
Adres : Marktstraat 8, Sneek

Met deze leergang (vier bijeenkomsten van 3 uren) word je gedegen bijgeschoold over de veranderingen die de onlangs in werking getreden Omgevingswet met zich meebrengt. Uiteraard worden de hoofdlijnen en de instrumenten van de Omgevingswet besproken, maar de doelstelling is vooral om je te voorzien van diepgaande en betrouwbare kennis waarmee je met de Omgevingswet aan de slag kunt en in de wet- en regelgeving de weg weet. Deze kennis wordt onder meer gedeeld aan de hand van casus uit de praktijk, praktische oefenvragen en de eerste ervaringen die er onder de nieuwe Omgevingswet zijn opgedaan.

Wat leer je?

Je leert kort gezegd het nieuwe stelsel van en de belangrijkste wijzingen onder de Omgevingswet op interactieve wijze kennen, zodat je snel wegwijs wordt gemaakt binnen de nieuwe wetgeving. Op die manier word je in staat gesteld je dagelijkse werkzaamheden hierop zo gemakkelijk mogelijk aan te passen. De leergang heeft dan ook een praktische insteek. Meer specifiek gaan we met een juridische inslag in op de volgende onderwerpen:

Bijeenkomst I – Hoofdlijnen en instrumenten Omgevingswet en Verdieping algemene regels (met in het bijzonder het Omgevingsplan).

Onderwerpen die zoal aan bod komen: achtergronden, doelstellingen, integrale en samenhangende benadering, systeem regelgeving (waar staat wat?), subsidiariteit en instrumenten Bkl, omgevingsvisie, programma’s, omgevingsverordening, relevante hoofdlijnen omgevingsplan, functies aan locaties, instructie(regel)s en maatwerkregels

Bijeenkomst II – Verdieping Vergunningen en Procedures

Onderwerpen die zoal aan bod komen: Omgevingsbesluit, omgevingsvergunning, projectbesluit, reguliere/uitgebreide voorbereidingsprocedure, participatie, bevoegd gezag, magneetactiviteiten en betrokkenheid andere bestuursorganen

Bijeenkomst III – Verdieping (veelvoorkomende) activiteiten (bijvoorbeeld de bouwactiviteit, OPA-activiteit, Natura 2000-activiteit, Flora- en Fauna-activiteit en de milieubelastende activiteit)

Onderwerpen die zoal aan bod komen: (b)opa, Bkl, Bbl, vergunningplichtige en vergunningvrije gevallen bij de verschillende activiteiten en de ‘knip’ (technische en ‘ruimtelijke’ bouwactiviteit)

Bijeenkomst IV – Verdieping Handhaving, Overgangsrecht en Rechtsbescherming

Onderwerpen die zoal aan bod komen: bevoegdheid, toezicht, beginselplicht, sancties, eerbiedigende werking, nieuwe vergunningplichten, inspraak, rechtsmiddelen en de eerste jurisprudentie

Elke deelnemer krijgt bij aanvang van de leergang een cursusmap met studiemateriaal (denk bijvoorbeeld aan een syllabus met de belangrijkste wetsartikelen en een kort overzicht van de stof die wordt behandeld). Tijdens de leergang worden de relevante wetsartikelen binnen het systeem van de wet besproken.

Voor wie?

Voor juristen en juridische medewerkers van Friese overheden.

Wanneer en waar?

  • Donderdag 7 maart – Walrus, Sneek
  • Donderdag 14 maart – Walrus, Sneek
  • Donderdag 4 april – Gemeente Súdwest-Fryslân, Bestjoershûs (Suderseeseal)
  • Donderdag 11 april – Gemeente Súdwest-Fryslân, Bestjoershûs (Suderseeseal)

Van 13.30 tot 16.30 uur.

Waar?

Gemeente Súdwest-Fryslân, Marktstraat 8, Sneek.

Wat kost het?

€ 695,00 (inclusief btw, koffie/thee).

Door wie?

Elzelou Grit (advocaat Bestuursrecht en Omgevingsrecht bij Yspeert advocaten) en Doreth Loonstra (Hogeschooldocent Recht bij Windesheim.

Aanmelden

Aanmelden kan tot 22 februari via onderstaand formulier (of totdat het maximale aantal deelnemers is behaald). Na deze datum kan jouw inschrijving niet meer kosteloos worden geannuleerd (zie de voorwaarden).

Reserveringen

Deze activiteit is volgeboekt.