Terug naar vacatures

Adviseur Communicatie

Rijkswaterstaat Noord-Nederland

Benodigde opleiding: HBO 

Dienstverband: Tijdelijk/Fulltime 

Aantal uren per week: 36

Gepubliceerd op : 14-10-2021

Sluitingsdatum : 27-10-2021

Functieomschrijving

Goede communicatie is de sleutel tot succes, dat weet jij als geen ander. Zowel in- als extern. Als communicatieadviseur begrijp jij hoe Rijkswaterstaat (RWS) communicatie op een goede manier kan inzetten. En wat de kracht van communicatie is. Je kent het klappen van de zweep door je ervaring als adviseur en woordvoerder in strategische, complexe en politiek-bestuurlijke projecten en processen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Voor jouw dossiers breng je de communicatiewensen van opdrachtgevers, zoals omgevingsmanagers, projectleiders en directeuren, in kaart. Hierbij gaat het om de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, de Wadden en de wegen. Via monitoring haal je op wat er leeft in de buitenwereld. Je bent sparringpartner en adviseert over de communicatiestrategie en -aanpak. Hierbij houd je de taken en ambities van RWS Noord-Nederland (NN) voor ogen en signaleer je kansen en risico’s. Je treedt op als professioneel opdrachtgever naar de marktpartijen die de communicatie uitvoeren en de bijbehorende middelen produceren. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een infographic. Bij grote samenwerkingsprojecten met andere overheden en maatschappelijke organisaties vertegenwoordig jij ons in communicatiewerkgroepen.

Je coördineert voor jouw dossiers de woordvoering. Inhoudelijk deskundigen en managers ondersteun je in hun woordvoering, je begeleidt persmomenten en stelt woordvoeringslijnen op. Bij calamiteiten op de wegen of de vaarwegen, treed je op als woordvoerder en vervul je binnen een crisisteam de rol van adviseur crisiscommunicatie, ook buiten kantooruren. Tijdens hectische situaties houd jij het hoofd koel en schakel je snel tussen het adviseren van intern betrokkenen en het informeren van media. Hierbij houd je uiteraard rekening met de belangen van RWS, onze stakeholders en de gebruikers van onze infrastructuur.
Wat waarderen wij aan jou

Je onderhoudt actief een in- en extern netwerk, onder meer in het regionale medialandschap. Projecten en resultaten van RWS breng je onder de aandacht bij journalisten. Hierbij benut je ook social media en de corporate kanalen van RWS. Tijdens de uitvoering van je werkzaamheden zorg je voor proactieve afstemming met alle betrokkenen. Denk aan collega’s in de communicatieketen, interne klanten en stakeholders. Op natuurlijke wijze betrek je je omgeving bij het werk en overtuig je hen van je aanpak. Zo bereik je de gewenste resultaten. Je evalueert je eigen werkwijze en draagt nieuwe inzichten uit het communicatie vak over aan collega’s.

Wil je meer weten?
Ben je nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Bel dan met een van de collega’s van onze afdeling Communicatie, Hilda Bosma, strategisch communicatie adviseur, 06-11850934 of Baudina Feenstra-Schaafsma, communicatie adviseur 06-25141909. Zij staan je graag te woord!

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure. De meest actuele informatie vind je via deze link.

Functie-eisen

 • je hebt minimaal een afgeronde hbo-opleiding op het gebied van communicatie en minimaal 5 jaar werkervaring op het gebied van communicatieadvisering en mediawoordvoering;
 • je hebt ervaring op het gebied van online monitoring, inkopen van communicatieproducten en crisiscommunicatie;
 • je denkt tactisch en strategisch, en je herkent bestuurlijk relevante ontwikkelingen en signalen van de samenleving.

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveauschaal 11
 • Maand­salaris Min €3.279 – Max. €5.039 (bruto)
 • Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
 • Contract­duur Twee jaar
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeids­voorwaarden

Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

 • graag ontvangen wij naast jouw CV, een korte motivatie;
 • alle communicatieadviseurs draaien mee in een piketrooster. Dit om in het geval van een crisis of calamiteit buiten kantooruren en in het weekend communicatiewerkzaamheden te verrichten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland.
Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Meer over de functiegroep Medewerker Advisering

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid 

Meer over jouw toekomstige afdeling

Noord-Nederland ontwikkelt als een van de zeven regionale organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat de visie, meerjarenplanning en monitoring van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. In totaal werken er ongeveer 215 mensen binnen NN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering. Wij beheren onder andere het mooiste natuurgebied van Nederland: de Waddenzee. Naast het beheer van dit Werelderfgoed werken we ook aan het Eems-Dollard gebied en onderhouden we:

 • 472 km weglengte;
 • 730 kunstwerken;
 • 1072 km beheerde vaarwegen;
 • 2949 km2 water.

Communicatie & Strategie
De afdeling Communicatie en Strategie (C&S) is verantwoordelijk voor de bestuurlijke- en politieke advisering en ondersteuning van de Hoofdingenieur Directeur (HID), directieleden, afdelingshoofden en projectmanagers. Daarnaast is de afdeling verantwoordelijk voor de strategische communicatie, zowel intern als extern. We werken daarbij nauw samen met de strategen in ons team.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Hilda Bosma, strategisch communicatie adviseur

06-11850934

Baudina Feenstra-Schaafsma, communicatie adviseur

06-25141909

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:

Dorien van Eijnsbergen, adviseur Werving en Selectie


Online solliciteren?

Heb je interesse in deze vacature? Je sollicitatie kun je indienen via de website van : webformulier openen

Solliciteer