WERKEN IN FRIESLAND GESLOTEN

Werken in Friesland is gesloten vanaf vrijdagmiddag 22 december (vanaf 12.00 uur) tot 2 januari. Tijdens deze periode zijn wij telefonisch niet bereikbaar en worden mails niet in behandeling genomen. Heb je (technische) vragen over ons vacaturesysteem of Dynamisch Aankoop Systeem? Dan kun je contact opnemen met Poolz via helpdesk@poolz.nl of 035 – 751 05 92.

Andere vragen of aanvragen voor toelating tot de categorieën in ons Dynamisch Aankoop Systeem, worden op 2 januari weer in behandeling genomen.

Terug naar vacatures

Strategisch Beleidsadviseur Jeugd

gemeente Smallingerland

Benodigde opleiding: HBO+

Dienstverband: Vast/Parttime

Aantal uren per week: 28-32

Gepubliceerd op : 28-03-2024

Sluitingsdatum : 05-06-2024

Strategisch Beleidsadviseur Jeugd
(28 - 32 uur per week)


Meer dan 1 op de 7 jongeren in Smallingerland maakt gebruik van een jeugdhulptraject. Het groeiende jeugdhulpgebruik is een onderwerp dat ons bezig houdt. Tegelijkertijd gaat het niet beter met de jeugd en geven ze het signaal 'ik gedij niet'. Hier maken we ons zorgen over. We gaan dit tij keren en, zoals ons kenmerkt, doen we dit met lef en durf en met professionals die regelruimte en vertrouwen krijgen.

Voor deze grote opgave zoeken we nog een collega die deze belangrijke veranderbeweging wil aangaan en daarin echt iets neer wil zetten in Smallingerland. Een collega die samen met ons voor een langere periode werkt aan het hoofdvraagstuk: Wat is er nodig om jeugdigen een goede start in het leven te geven, en het jeugdhulpstelsel tevens houdbaar te maken voor de toekomst?

Dit doe je vanuit team Sociaal geregeld, het team verantwoordelijk voor beleidsadvisering- en ontwikkeling op gebied van de Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en Wet inburgering. In deze opgave werk je bijvoorbeeld nauw samen Dana.

'De gemeente Smallingerland heeft voor mij de juiste maat. Niet te groot, maar ook niet te klein. De organisatie staat open voor vernieuwing en heeft lef om het anders te doen. Dat vind ik belangrijk in de opgave jeugd waar we voor staan. Hierin is namelijk een fundamentele verandering in de manier van werken en organiseren nodig. Er werken ervaren collega's én jonge mensen met vernieuwende ideeën. Ik heb veel vrijheid gekregen om te ontwikkelen. We maken echt stappen!'

Dana van der Kroef – Strategisch Beleidsadviseur Jeugd

Dit is de functie
Als strategisch beleidsadviseur jeugd ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden, ontwikkelen, monitoren van en adviseren over gemeentelijk beleid, specifiek op het gebied van jeugd en jeugdhulp. Onderwerpen waar mee je aan de slag gaat zijn (bijvoorbeeld)duurzame veranderbeweging in de (toeleiding naar) jeugdhulp en financiële houdbaarheid van het stelsel, samenwerking met Sociaal Domein Fryslân en de samenwerking Onderwijs en Jeugdhulp.

Het is onze en jouw missie om ervoor te zorgen dat de kinderen en jongeren van Smallingerland minder specialistische jeugdzorg nodig hebben. We werken aan een plan voor het verbeteren van de jeugdhulp en de financiële houdbaarheid van het stelsel. Daarin vinden we het belangrijk dat jeugdzorg beschikbaar blijft voor de kinderen en jongeren die dit het meest nodig hebben. We richten ons in deze opgave op de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien en op de aandacht voor een goede sociale basis. Deze opgave pakken we op samen met betrokken organisaties, inwoners en collega's. Ons team heeft het vertrouwen van het bestuur gewonnen en is klaar voor de veranderbeweging. 

Met jouw strategische blik op het sociaal domein én met aandacht voor de uitvoerbaarheid van beleid en kostenbeheersing draag jij bij aan onze ambities, zoals beschreven staan in onze Sociale Koers. In de basis werk je vanuit een integrale aanpak aan een aantal (strategische) opgaven. Daarbij ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken en te fungeren als projectleider of mee te werken aan de uitvoering van (veelal complexere) vraagstukken.

Jij past in deze functie als jij energie krijgt van een strategische rol, waarin jij jouw expertise richting jeugd kunt gebruiken en het hele vakgebied overziet. Je hebt een goed ontwikkelde politiek-bestuurlijke antenne en kunt omgaan met verschillende belangen, zowel lokaal als regionaal. Jouw aanpak kenmerkt zich door integraliteit en zicht op de opgaven in het brede Sociaal domein en je bent sterk in schakelen tussen verschillende rollen als regisseur, projectleider, beleidsontwikkelaar of procesbegeleider. Je bent een innovatieve sparringpartner voor de bestuurders en vaardig in het ontwikkelen van scenario's en het voeren van onderhandelingen.

Dit zoeken wij

  • Aantoonbaar HBO+ werk- en denkniveau.
  • Ruime gemeentelijke ervaring als beleidsadviseur in het sociaal domein en specifiek met de expertise jeugd.
  • Op de hoogte van actualiteit van landelijk tot lokaal binnen het sociaal domein.
  • Als strateeg in staat om te overzien, integraal samenwerken en innoveren.


Dit bieden wij
Wij streven ernaar om alle inwoners een zeker bestaan te bieden en de mogelijkheden te geven om er toe te doen, er bij te horen en zich goed te voelen. Jij krijgt op gebied van jeugd volop regelruimte en het vertrouwen om voorop te lopen in een veranderbeweging.

Uiteraard bieden we ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:

  • 17,85% Individueel Keuze Budget
  • Reiskosten- en thuiswerkvergoeding
  • Flexibel in te delen werktijden en mogelijkheid tot thuiswerken
  • Opleidingsmogelijkheden en doorgroeikansen
  • Leasefietsregeling

Het salaris wordt in overleg bepaald op basis van opleiding en ervaring en bedraagt minimaal € 3.895,- (aanloopschaal 10A) en maximaal € 6.385,- bruto per maand (uitloopschaal 11A) bij een fulltime dienstverband (van 36 uur per week).

Dit bieden we in de vorm van een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar met de intentie om deze hierna voort te zetten voor onbepaalde tijd, in de generieke functie van Beleidsadviseur B.

Heb je vragen?
Dan kun je over de inhoud van de functie contact opnemen met Dana van der Kroef (Strategisch beleidsadviseur) via 0621990394.

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Elko Hamstra (Adviseur werving & selectie) via e.hamstra@smallingerland.nl of 0631102684.

Heb je interesse?                                                                                                                        
De vacature staat langdurig open (voor nu tot en met 5 juni). We spreken kandidaten doorlopend en je kunt jouw interesse kenbaar maken door te solliciteren via werkeninfriesland.nl of contact op te nemen met de contactpersonen.


Wil je eerst vrijblijvend kennismaken of even bellen i.p.v. direct solliciteren? Bel of mail gerust.

Dit zijn wij
Smallingerland, een gemeente in Friesland met ruim 56.000 inwoners, goed bereikbaar in het hart van Noord-Nederland, dichtbij Groningen en Drenthe. Rondom onze hoofdplaats Drachten liggen 13 dorpen verspreid over de unieke Friese Wouden. Je vindt hier een bijzondere mix van stedelijk gebied, landelijk gebied en water. Met zo'n 600 medewerkers zetten wij ons in om goede voorzieningen en een duurzaam en veilig woon- en werkklimaat te realiseren met oog voor cultuur en een innoverend bedrijfsleven.

In onze gemeente staan mensen voorop en niet de regels. Wij pakken maatschappelijke opgaven op in samenwerking met de inwoners, het bedrijfsleven en partners. Hierin geven we medewerkers vertrouwen en ruimte om te innoveren, te experimenteren, te leren en bij te sturen in de praktijk. De belangrijkste kernwoorden die bij deze kracht horen zijn Persoonlijk, Samen en Doen.


Voordat je in dienst treedt is het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. 

Wy binne in twatalige organisaasje. Dat betsjut datst iepenstiest foar it Frysk.


Wil je meer weten?

Voor verdere informatie over de functie kun je terecht bij:
Dana van der Kroef

Voor informatie over sollicitatieprocedure en de rechtspositie kun je terecht bij :
Elko Hamstra Adviseur W&S

e.hamstra@smallingerland.nl


Online solliciteren?

Heb je interesse in deze vacature? Stuur dan een e-mail met cv en motivatie naar: sollicitaties.068988@sollicitaties.werkeninfriesland.nl
We lezen graag wat jouw motivatie is om op deze vacature te reageren.
Sollicitaties moeten uiterlijk 05-06-2024 binnen zijn.

Solliciteer